Thomas Cook Airlines Scandinavia var sidste år det 11. største flyselskab i Københavns Lufthavn med næsten 384.000 passagerer. Pressefoto fra Thomas Cook Airlines.

Overvejer salg af Spies’ flyselskab

Thomas Cook-koncernen med blandt andet fire flyselskaber, herunder Nordens største charterflyselskab, vil muligvis sælge sine flyselskaber for at skaffe penge til flere hoteller.

I sit seneste kvartalsregnskab, der kom i dag, torsdag, oplyste Thomas Cook-koncernen, der blandt andet omfatter Danmarks største charterrejsebureau, Spies, at den er i ”strategiske overvejelser” om at sælge sine fire flyselskaber.

Thomas Cook Group har samlet 22.000 medarbejdere, Thomas Cook Group Airlines tæller Thomas Cook Airlines Scandinavia, Nordens største charterflyselskab med hovedkvarter i Københavns Lufthavn, Condor i Tyskland, Thomas Cook Airlines i Storbritannien og Thomas Cook Airlines i Belgien,

Klik for stort format. Thomas Cook Group vil måske sælge de fire flyselskaber i Thomas Cook Group Airlines. Samlet fik de fire flyselskaber sidste år et overskud før afskrivninger og skatter på over en milliard danske kroner. Foto: Thomas Cook Airlines.

Selskaberne har i alt 103 fly som koncernen ejer eller har leaset. De fire selskaber i Thomas Cook Group Airlines fik de sidste år et overskud før afskrivninger og skatter på over en milliard danske kroner.

Pengene fra et eventuelt salg skal økonomisk trængte Thomas Cook, der er noteret på Børsen i London, bruge til at forbedre sin egenkapital og til investeringer i nye hoteller på feriedestinationer ved blandt andet Middelhavet, skriver flere engelske medier, herunder BBC. Alene i år får koncernen 20 nye hoteller.

Thomas Cook Group understreger, at sonderingerne om et salg af sine flyselskaber endnu er på et tidligt stadie.

I Norden er Thomas Cook Airlines Scandinavia sammen med charterrejsebureauerne Spies i Danmark, Ving i Norge og Sverige samt Tjäreborg i Finland blandt medlemmerne af den nordiske rejsekoncern Thomas Cook Northern Europe.

Thomas Cook Northern Europe fik sidste år – trods den usædvanlig varme sommer i hele Norden – det næstbedste regnskab i selskabets historie. Overskuddet i perioden 1. oktober 2017 til 30. september 2018 blev på 1,453 milliarder svenske kroner.

Underskud er en møllesten
De fire Thomas Cook Airlines-flyselskaber sælger under halvdelen af sine årlige sæder til sine egne rejsearrangører, i Danmark for eksempel Spies. Resten sælges til andre, eksterne rejsearrangører. Cirka 25 procent af de over 100 fly i Thomas Cook Airlines bruges på langruter til for eksempel Caribien og Thailand – fra Norden flyver Thomas Cook Airlines også med langrutefly til eksempelvis De kanariske Øer.

Rejsegiganten Thomas Cook havde i sidste kvartal af sidste år et koncernunderskud i hele Thomas Cook Group på over en halv milliard kroner – en stigning i underskuddet på 25 procent sammenlignet med samme kvartal i 2017.

Samlet har Thomas Cook-koncernen en netto gældspost på 13,5 milliarder kroner – hvilket en analytiker overfor BBC betegner som en møllesten om halsen og at koncernen derfor simpelthen ikke har pengene til nødvendige kommende investeringer. De penge kunne komme ved at sælge Thomas Cook Airlines-selskaberne.

Relaterede artikler:

Spies fik mindre overskud trods øget salg

Charterrekord trods dansk hedebølge

Thomas Cook-piloter i pink støtter brysterne