Heidi Maak, administrerende direktør for Vitus Rejser (Privatfoto)

”Mange af vore kunder har mødt kærligheden på rejsen”

Administrerende direktør Heidi Maak fra Vitus Rejser står i spidsen for bureauet for de voksne, ”og der er masser af amoriner i luften” tilføjer hun, som overraskende let har forynget bureauets navn fra 65-Ferie.

Heidi Maak blev håndplukket til stillingen som produktionschef i 65-Ferie af legendariske Henrik Thomasen i 2005. Hun er speditørudannet i Samson Transport og har en master i marketing. Herudover var hun i en syvårig periode rejsekonsulent i FDB Samvirke. I 2008 blev hun administrerende direktør i 65-Ferie og har senere fået moderniseret bureauet med navneændring.  I dag er hun også bestyrelsesmedlem i Danmarks Rejsebureau Forening.

1. Nu er du selv fyldt 52 år Heidi. For tiden kører jeres idérige kampagne på ”Rejser for voksne”. Hvornår er man voksen nok til at rejse med Vitus efter din mening? 

”Vores rejser er ikke egnede til børnefamilier, som ønsker pools, legeland og børneklubber. Det er rejser, som er tilrettelagt for dem, der gerne vil udvide deres horisont i godt selskab og med dygtige rejseledere, som kan berige rejsen med fortællinger om et lands kultur, historie og geografi.

Hvornår du er voksen nok til at rejse med os, er en vurdering den enkelte selv må tage, men jeg rejser selv med Vitus Rejser. Vores målgruppe er 50+, der hvor børnene er flyttet hjemmefra, og man har mere tid og overskud til at dele oplevelserne og engagere sig i sine rejsefæller.”

Fald i gennemsnitsalder
2. Har det været en meget vanskelig proces at komme fra navnet 65-Ferie, i daglig omtale ofte som de gamles rejsebureau, til Vitus, og har det påvirket gennemsnitsalderen i nedadgående retning? Ved flertallet noget om Vitus Bering? 

”Det var været en overraskende nem proces, måske fordi mange af vores eksisterende kunder også var trætte af at fortælle historien om, at man ikke skal være fyldt 65 år for at rejse med daværende 65-Ferie – og at det ikke var et rejsebureau for de gamle.

På rigtig mange af vores rejser, kan vi se et fald i vores gæsters gennemsnitsalder, men vi har også stadig flere destinationer, hvor gennemsnitsalderen er høj.

Vores rejseledere fortæller tit om Vitus Bering, så jeg vil vurdere, at de fleste kender til Horsensbarnet, som blev Zarens danske Columbus.” 

Træt af lange flyveture
3. Der bliver flere og flere ældre. Kan I også mærke det, og er rejselyst – og oplevelsestrang – også stigende i takt med den højere levealder? Er det korrekt, at ældre krydstogtturister hos Vitus heller vil på de russiske floder end til Caribien på grund af de lange flyveture? 

”De lange flyveture er der delte meninger om, men ingen tvivl om, at mange ældre ikke gider sidde i et fly hele vejen til Caribien, når man kan hoppe på et krydstogtskib i Københavns Havn eller nøjes med at tage en fire og en halv time lang flyvetur til Málaga.

Jeg tror nu, at grunden til at mange vælger et flodkrydstogt på Volga er et ønske om at møde den russiske kultur.

Jeg kender meget få personer, som er fan af at sidde i et fly i 12 timer og ankomme til en destination med jetlag, hævede ben og en øm krop, fordi pladsen i flyet er for trang. Derfor tror jeg også, at mange vælger at rejse i Europa, og det er måske også derfor, at Vitus Rejser har flest gæster i Europa.” 

Meget få tænker på CO 2
4. I har altid været kendt for busrejser, flodkrydstogter og danske rejseledere. Netop nu kommer flere busrejser, også på grund af klimakampagner. Spiller den globale klimaændring nogen rolle, når jeres kunder skal vælge rejsemål? 

”Hvis du havde stillet mig det spørgsmål for fem år siden, er jeg sikker på, at mit svar ville have været et nej. Der er dog ingen tvivl om, at fremtidens ældre er mere miljøbevidste, og 50+´erne tænker på miljøet – også omkring deres rejsevaner.  

Men lige nu er det en meget begrænset målgruppe, som vælger rejsemål på grund af CO2-udledningen. Jeg er dog helt sikker på, at det kommer i fremtiden.” 

Ingen singlerejser
5. Mange ældre bliver på et tidspunkt alene. Har Vitus tilbud på singlerejser, og hvad mener du om hoteller og krydstogtskibes prispolitik for enlige? 

”Vitus Rejser har flere rejsemål, hvor der ikke betales enkeltværelsestillæg, men deciderede singlerejser er ikke rejser vi har i vores portefølje.

Vi synes, at dynamikken i en gruppe, hvor der både er par, veninder/venner, der deler værelse, og ikke mindst singler er meget fin. Og der skal ikke herske tvivl om, at mange singler har mødt kærligheden på vores rejser, her er der nemlig masser af amoriner i luften.” 

“Jeg elsker Østrig”
6. Det er almindelig kendt, at dit eget favoritland er Østrig, sommer og vinter. Wien har du et særligt forhold til, når det ikke gælder bjergene. Er det musikken, caféerne eller verdens største wienerschnitzler, der lokker. 

”Jeg elsker Østrig både sommer og vinter, bjergene, den friske luft, den gode standard af hoteller, Gemütlichkeit og Ordnung muss sein.

På den gastronomiske front er Østrig kommet langt, og du kan få masser af skønne madoplevelser i Østrig.

Vinene fra Østrig er et kapitel for sig selv, og en Grüner Veltliner fra Wachaudalen er en af mine favoritvine. Er du glad for Pinot Noir-druen, kan du også sagtens finde et rigtig godt alternativ til Bourgogne i Østrig. De østrigske vinbønder er kommet rigtig langt de sidste år, og kvaliteten er høj på rigtig mange vine.”

Canada er næste drømmerejse
7. Hvor tager du hen, når du skal rejse rigtigt langt?

Sidste år rejse jeg med GraceTours til Sydindien på et ayurveda-ophold. En time out for krop og sjæl, som jeg kan anbefale på det varmeste, og jeg skal helt klart afsted igen. En tur til paradis i Kerala kan være vanedannende.

Men jeg skal også med Vitus Rejser til Rocky Mountains og opleve naturen på tæt hold – det er min næste drømmerejse.”