Luftkastel eller snusfornuft

Af Ejvind Olesen 

Bjarne Bøgh Jensen og jeg har en del til fælles. Han er født i Jylland, ganske vist 16 år efter mig. Vi har gode relationer til Calgary i Canada, hvor vi begge har set, hvad stædig vestjysk vilje og hårdt arbejde kan føre til. Bjarne har oven i købet bosat sig i byen, for foden af Rocky Mountains.

Nu vil han opføre et fantastisk feriecenter ved Måløv – of all places – med 1.600 ferieboliger, 10.000 sengepladser til fire milliarder kroner og skabe mindst et tusinde nye jobs. Det må lyde som sød musik i den ny regerings øren. 

En anden god iværksætter og født optimist, adm. direktør Allan Agerholm fra meget omtalte, Crowne Plaza, har tilsyneladende heller ingen betænkeligheder. Han har bevist, at man godt kan få et stort nyt hotel til driftsmæssigt at løbe rundt i Ørestaden. Hvorfor så ikke i Måløv? Der er jo S-tog i baghaven og masser af parkeringspladser.

”Der er god snusfornuft i det, ” siger Bjarne selv og glemmer nok for en kort stund, at det ikke er Canada han taler om. At skeptikere mener det er urealistisk at sælge et tusinde ferieboliger i et marked, der allerede er underdrejet. Han frygter heller ikke finansieringen på fire milliarder. Læs det lige igen,  fire milliarder kroner – dog ikke canadiske dollar.
Bjarne Bøgh Jensen har de otte Dayz Resorts i Jylland med en årsomsætning på op mod 400 mio. kr. Projektet ved Måløv skal bygges i etaper, og finansieringen skal ske efterhånden, som man ser efterspørgslen.

I en tid, da feriehotellerne lider, sommerhuse i tusindvis står tomme ved de danske kyster, og København nærmer sig en klar overkapacitet af hoteller, skal der virkelig meget til at tro på det projekt, som skal være helt færdig om fem til syv år. Til den tid vil København da forhåbentlig være fri for byggerod, med nye metroforbindelse, og måske endda en betalingsring – som S-toget fra Måløv med tusindvis af feriegæster ikke bliver hæmmet af.

Ting går stærkt i Calgary. Fra den lille wild west indvandrerby til i dag en moderne storby med olieindustri og højhuse. I omegnen masser af vestjyske gårde, som var det hjemme i Vestjylland – blot med meget mere jord. Og et multikulturelt samfund, må man indrømme.
Så stærkt går det ikke i Danmark. Og slet ikke med turismen og behovet for at flytte i feriebolig i Måløv. Måske hvis tyskerne får lov til at købe danske ferieboliger – men ellers.

Desværre. Jeg tror ikke på projektet. Gør du?

 

Skrevet af