Et kig udover den islandske hovedstad, Reykjavik. Arkivfoto.

Island overvejer turistskat

Turisterne strømmer til Island i årlige tocifrede vækstrater. Nu foreslår den islandske regering en turistskat, der årligt skal give cirka 150 millioner danske kroner.

Bliver forslaget om en turistskat stemt igennem det islandske parlament vil det koste hver udenlandske turist cirka 75 kroner ekstra at besøge sagaøen.
Island har i flere år haft tocifrede vækstrater i antallet af turister – tallet var sidste år omkring to millioner udenlandske turister.

Forslaget om en turistskat overfor udenlandske turister kommer fra landets finansminister, Bjarni Benediktsson. Kommer ønsket igennem det islandske parlament, vil det efter planen bidrage med cirka 2,5 milliarder islandske kroner – omkring 150 millioner danske kroner –  om året til landets statskasse, skriver den islandske hjemmeside turisti.is

Den foreslåede turistskat skal efter regeringens udspil træde i kraft i 2020. Turisti.is skriver, at det er tredje gang, at Bjarni Benediktsson prøver at få indført en turistskat i Island.

Første gang var i 2014, dengang var han også finansminister og på det tidspunkt blev skatten betegnet som en slags natur-afgift. Men den mødte megen modstand og blev afvist af parlamentet. Da Benediktsson sidste år var islandsk statsminister gjorde han et nyt forsøg på at beskatte turismen. Det skete med forslag, der skulle forhøje momsen på turismeydelser fra 11 til 25 procent. Også dette udspil fik tommelfingeren nedad fra flertallet af landets parlamentarikere. Men der blev dog indført en tredobling af skatten på hotelovernatninger.

Også mulig afgift på flypassagerer
Udover forslaget om turistskatten har den islandske finansminister også netop foreslået at landets passagerafgift skal hæves for udenlandske flyrejsende ved såvel ankomst som afgang fra Island. Men dette forslag, der før har været bragt på banen, blev ikke tidligere til noget, da det undtog beskatning af passagerer på islandske indenrigsflyvninger.
En sådan beskatning vil være en omgåelse af internationale regler, der forbyder forskelsbehandling på flypassagerer, hvad enten de flyver indenrigs eller udenrigs, skriver turisti.is

Island giver i dag statsstøtte til indenrigsflyruter, da de ellers ikke vil give overskud – trods høje billetpriser.

Relaterede artikler:

Island ser første fald i antal udenlandske turister

Dansk firma tager pulsen på Islands turisme

Syv gange flere turister end indbyggere